مرکز خدمات اجتماعی حامی در شهر سمنان
مرکز خدمات اجتماعی حامی در شهر سمنان، چند سالی است که با انجام بشردوستانه وامدادی برای جامعه آسیب پذیر زنان و کودکان مهاجر توانسته است به ارتقا وضعیت روانی، بهداشتی و انسانی این جامعه در معرض آسیب و بحران کمک کند. این مرکز با حمایت کمکهای مردمی و پروژه های همکاران و شرکای خود توانسته است در طول یک دهه از فعالیت خود به بیش از ده هزار نفر خدمات ارائه کند.
در سال 1402 و با شروع تابستان، این مرکز دوره های جدیدی از خدمات خود را مشابه سالیان گذشته ادامه داده است.
فعالیت های اجرایی و انجام شده در مرکز خدمات اجتماعی سمنان به صورت تفکیکی در قالب دو حوزه به شرح زیر است:
- حوزه پشتیبانی و برنامه ریزی:
مهمترین استراتژی های این حوزه با هدف ترویج گری و بومی سازی در قالب گسترش شبکه اطلاع رسانی و همچنین وسعت دامنه دسترسی مراکز جامع به افراد هدف تعیین میشود. بخشی از این اقدامات عبارتند از:
- برگزاری نشست های مختلف با مسئولین و نهاد های غیر دولتی و تسهیلگران اجتماعی برای گسترش همکاری و جلب مشارکت های عمومی از طریق تشکیل شورای محلی
- حضور در جامعه محلی در قالب بازدید های مددکاری از محل کار و سکونت افراد به ویژه کودکان و زنان آسیبپذیر در معرض خطر با هدف نیاز سنجی، شناسایی مشکلات و رسیدگی به آنها
- ارائه بستههای حمایت اجتماعی-فرهنگی به افراد جامعه هدف در قالب طرحهای جانبی مهارت آموزی و توامند سازی با تاکید بر بومی سازی در مراکز جامع با هدف تسهیل دسترسی افراد جامعه هدف
حوزه مشاوره: استراتژهای این حوزه در راستای خدمات مشاوره به صورت تک جلسه و یا سلسله جلسات تعیین می شود.
- برگزاري دوره هاي آموزشی مورد نیاز زنان و نوجوانان پناهنده افغان
مطابق برنامه آموزشی براساس نیازهای آموزشی شناسایی شده برای گروه های تحت پوشش ،دوره های مقدماتی و تکمیلی با هدف پایداری آموزش و پوشش گروه های متفاوت در مراكز خدمات جامع شامل: بهداشت فردی ، بهداشت بلوغ، بهداشت خانواده، آشنایی با آسیب های اجتماعی نوپدید ، تغذیه سالم ، فرزند پروری سالم، خودمراقبتی ویژه کودکان و نوجوانان ،مهارت های زندگی (کنترل خشم، مهارت های ارتباطی، ) پیش گیری از خشونت خانگی و خشونت علیه زنان و کودکان ، شناخت آسیبها و انحرافات اجتماعی، حقوق خانواده و قوانین مربوطه و….
- مشاوره های پیش از ازدواج و طلاق و آموزش های پیش از ازدواج
برای زوج های پناهنده که در آستانه ازدواج می باشند، ارائه بسته های آموزشی شامل آموزش موضوعات فرهنگی، بهداشتی و روانشناسی و حقوقی لازم و ضروری می باشد و می تواند ضمن تحکیم خانواده ، زمینه های بروز آسیب های اجتماعی ناشی از سوء رفتار زوجین را کاهش دهد.
- ارائه خدمات مشاوره روانشناسی در زمینه های تخصصی با موضوعاتی نظیر حل مشکلات زناشویی و بهبود روابط زوجین، مسائل تربیتی و آموزشی فرزندان، مشاوره پیش از ازدواج، مشکلات روحی و روانی، اختلالات رفتاری و … ؛
- ارائه خدمات مشاوره حقوقی با موضوعاتی نظیر حقوق خانواده، قوانین مربوط به طلاق، ازدواج، حضانت و …، دعاوی و دادخواست های قضایی و …
- ارائه خدمات مشاوره فردي و گروهي در حوزه بهداشت فردي و خانواده،
- شناسایی و ارائه خدمات مددکاری به اقشار آسیب دیده و در معرض آسیب
فعالیت های انجام شده در هر حوزه کاملا در ارتباط با یکدیگر صورت می گیرد. بدین ترتیب که از طریق فعالیتهای حوزه پشتیبانی، مسیر دستیابی مراکز به جامعه هدف را فراهم میآورد. گروه هدف از طریق حضور در کلاس ها و کارگاه ها به اهمیت مسائل مهمی چون فرزندپروری، مهارتهای زندگی بهداشت فردی و ….و سایر مشکلات و چالش های فردی و اجتماعی آگاه میشود.