صادق زیباکلام در نشستی که به همت انجمن حامی برگزار شد،خواستار بهبود وضعیت پناهنده های افغان در ایران شد.
به گزارش ایرنا، ˈصادق زیبا کلامˈ استاد دانشگاه خواستار بهبود وضعیت دانشجویان پناهنده افغان در ایران با توجه به اشتراکات فرهنگی دو کشور شد.
وی که در مراسمی به مناسبت روز جهانی پناهنده و ه همت انجمن حمایت از زنان و کودکان پناهنده(حامی) در خانه اندیشمندان علوم انسانی سخن می گفت، به بررسی وضعیت پناهندگان در جهان و ایران پرداخت و گفت: اشتراکات فرهنگی و تاریخی بین ایران و افغانستان باید همیشه مورد توجه قرار گرفته و بیش از پیش گسترش یابد.
این استاد دانشگاه در ادامه به بررسی چرایی انتخاب وضعیت پناهندگی از سوی اتباع کشور افغانستان و بررسی وضعیت فرهنگی و اجتماعی افغان های ساکن در ایران و به ویژه فرصت ها و چالشهای پیش روی جوانان شاغل به تحصیل در دانشگاههای ایران پرداخت.
وی ضمن انتقاد از برخی رفتارهای موجود از جمله چالشهای بروکراتیک، پاره از مشکلات حقوقی و قانونی مهاجران افغان در ایران به ویژه در حوزه آموزش اظهار امیدواری کرد که اشتراکات و وحدت تمدنی، فرهنگی، زبانی ایران و افغانستان بستری برای بهبود وضعیت پناهندگان در ایران باشد.
در ادامه این نشست دکتر هادی خانیکی نیز طی سخنانی تاکید کرد: پدیده مهاجرت و پناهندگی ناشی از جهانی شدن و گسترش ارتباطات، فرصتی برای کشور فرستنده و پذیرنده است.
این استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه این نشست بر نقش محوری نهادهای مدنی و انجمن های مردم نهاد به منظور بهبود اوضاع پناهندگان اشاره کرد و گفت: این نهادها و انجمن های مردمی و مدنی می توانند به عنوان نهادهای واسطه مراکز علمی، دولتی و فرهنگی عمل کنند.
وی حضور پناهندگان افغان در ایران را فرصتی برای کشور دانست که در صورت برخورد نامناسب با آن می تواند به چالش تبدیل شود.
نامبرده ادامه داد، ضرورت دارد تا در سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های مربوط به این بخش از هرگونه شتاب زده گی اجتناب ورزید.
این استاد علوم ارتباطات در ادامه افزود با پایان یافتن حاکمیت طالبان فشارهای زیادی برای خروج پناهندگان افغان از ایران از سوی نهادهای مختلف وارد شد این در حالی است که پایان حاکمیت طالبان به معنای رفع مشکلات پدید آوردنده پناهندگی نبود و افغانستان راه دشوار و طولانی برای رسیدن به شرایط ثبات و بهبود اوضاع در پیش دارد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: برخی از دانشجویان کوشای پناهنده افغان مقیم ایران دچار مشکلات ناشی از قوانین مربوط به بازگشت شده اند که این موضوع آنها و سیستم آموزشی را دچار وضعیت سردرگمی می کند.
وی همچنین خواستار آن شد که دولت و نهادهای مدنی فعال در حوزه پناهندگان تلاش کنند تا تصویری واقعی از جامعه افغان و به ویژه پناهندگان افغان مقیم ایران ارائه شود.
او خاطر نشان کرد: چنین تصویری علاوه بر سودمندی های اجتماعی می تواند در برنامه ریزی و سیاستگذاری های آینده کشور در این حوزه به ویژه برای فراهم آوردن شرایط بازگشت به میهن آنان یا ادغام در جامعه ایرانی بسیار موثر باشد.
خانیکی در ادامه با اشاره به این که باید بدانیم که هزینه هایی که ایران در قبال پناهندگان افغان انجام داده است در واقع نوعی سرمایه گذاری برای آینده کشورمان است ، ادامه داد، چرا که آن ها به افغانستان رفته و می توانند فرهنگ ما را در آن کشور گسترش دهند و یا در ایران می مانند و به قشری تحصیل کرده تبدیل می شوند که این موضوع خود می تواند فرصتی برای گسترش تعاملات دو کشور باشد.
او همچنین خواستار بررسی گفتمان افغان های مهاجر شد و خاطر نشان کرد: لازم است تا به منظور بررسی وضعیت مهاجران و پناهندگان افغان جلسات و گفت و گوهایی برگزار شود و این امر را در نظر بگیریم که امروز دنیا به سمت جهانی شدن پیش می رود و زمان گسترش ارتباطات است بنابراین لازم است تا تفکرات ما نیز در رابطه با مهاجران و پناهندگان تغییر کند.
این استاد دانشگاه در پایان ابراز امیدواری کرد که کودکان پناهنده افغان در ایران بتوانند از حقوقی نظیر حق تحصیل مانند همه کودکان دیگر برخوردار شوند و نداشتن مدرک قانونی مهاجرت مانعی برای تحصیل این افراد نباشد.
*** فرصتهای بلندمدت برای حضور پناهندگان افغان در ایران در صورت برخورد مناسب با آنها
فاطمه اشرفی مدیر عامل انجمن حامی نیز در این نشست ضمن سپاسگزاری از سخنان زیبا کلام و خانیکی گفت با توجه به تجربیات شخصی خود و آشنایی نزدیک با مردم و کشور افغانستان می توان به خوبی شاهد آثار و تبعات تعاملات فرهنگی ایران و افغانستان بود.
وی با اشار ه به حضور خود در کابل در دو دوره انتخابات پارلمانی افغانستان اظهار داشت: نکته بسیار قابل تامل در انتخابات پارلمان دوم افغانستان تعداد قابل توجه نامزدان ورود به پارلمان افغانستان بود که از دانشگاههای ایران فازغ التحصیل شده بودند.
وی ادامه داد، این موضوع برای من به عنوان یک ایرانی بسیار غرور آفرین بود.
او از سوی دیگر با اشاره به رایزنی های انجمن حامی با نهادهای نظیر آموزش و پرورش و وزارت علوم در مورد هزینه های تحصیل کودکان پناهنده افغان در ایران و نحوه تامین آن خاطر نشان کرد که هزینه های اجتماعی و حتی اقتصادی بازماندن این کودکان از تحصیل برای ایران به لحاظ داخلی و منطقه ای بسیار بیشتر خواهد بود.
*** بهبود وضعیت پناهندگان افغان در ایران به معنای افزایش توان تاثیرگذاری منطقه ای ایران است
در پایان این نشست حسن بیانی کارشناس مسائل اجتماعی و فرهنگی نیز که خود از دانشجویان افغانستانی مقیم ایران در مقطع دکترا است ؛ به بررسی وضعیت مهاجران افغان در ایران پرداخت.
او در ابتدا به بررسی تاریخی چگونگی پدیده پناهندگی در میان مردم کشورش و حضور آنها در ایران اشاره کرد.
بیانی با اشاره به موج های مختلف مهاجرت از افغانستان به ایران طی ادوار گوناگون و ارزیابی برخوردهای صورت گرفته با پدیده اجتماعی مهاجران افغان در ایران افزود ، سیاست های ایران نسبت به مهاجران افغان را می توان به دو بخش سیاست های باز و بسته تقسیم کرد که برآمده از گفتمانهای متفاوت در ایران بوده است.
وی در پایان با اشاره به اینکه امروزه بسیاری از تحصیل کردگان افغان که حتی در انتخابات هم کاندیدا می شوند از میان افغان هایی هستند که در ایران تحصیل کردند، گفت با بهبود شرایط زندگی و تحصیل افغان ها در ایران شاهد کاهش جرائم و مسائل اجتماعی آن ها در ایران خواهیم بود و می توانیم حامیان زیادی در کشور دوست و همسایه خود داشته باشیم.
در ادامه این نشست ˈعلیرضا رجاییˈ مدیر کل نهاد ریاست جمهوری نیز طی سخنانی با اشاره به میزبانی ایران در سال های بعد از انقلاب اسلامی از پناهندگان افغانی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از پناهندگان افغان استقبال کرده و فرمایشات مقام معظم رهبری و سخنان ریاست جمهور نیز بر پشتیبانی و همراهی همه جانبه از مهاجرین افعانستان دلالت دارد و نحوه بارز آن نیز تحصیلات عالیه پناهجویان افغان در ایران است.
وی گفت: اگر بخواهیم ارزیابی دقیقی در این زمینه داشته باشیم باید اذعان داشت که جمهوری اسلامی نسبت به سایر کشورها بیشترین خدمات را به پناهجویان داشته است.
رجایی همچنین تاکید کرد: از مردم افغانستان همیشه به نحو شایسته و ارزنده میزبانی شده است و این روند ادامه خواهد داشت.
وی گفت: اراده دولت یازدهم برای ارتقا و وضعیت زندگی مردم افغانستان می باشد و تمام بدنه دولت بر همین اساس گام بر می دارند.
رجایی همچنین تاکید کرد: لازم است دو دولت ایران و افغانستان به طور مشترک برای ارائه خدمات به پناهندگان با یکدیگر همکاری داشته باشند.