صالحی ، معاون آموزشی اداره ی اتباع و مهاجرین خارجی، از میهمانان حاضر در نشست ” هم اندیشی عدالت اجتماعی و آموزشی کودکان پناهنده در ایران” در برج میلاد تهران، در ابتدای سخنانش برخی از خدماتی که در طول سالیان گذشته به مهاجران ارائه شده است را اینگونه بیان کرد:
- خدمات حیاتی که باعث زنده ماندن بسیاری از مهاجران در بدو ورود به ایران شد
- خدمات اسکان و معیشت آوارگان در اردوگاهها که تعداد آنها گاه به یک میلیون نفر می رسید
- خدمات بهداشتی و درمانی
- خدماتی در جهت اشتغال
- خدمات آموزشی
وی در ادامه با معرفی برخی از سازمان ها و دستگاه های مرتبط با بحث آموزش اتباع افغان پرداخت و گفت:
سازمان نهضت سوادآموزی که با آموزش حدود 654هزار نفر بی سواد درصد سواد اتباع افغان را افزایش چشمگیری داد.
وزارت علوم که با فارغ التحصیل نمودن 17هزار دانشجو که برخی از آن ها با اخذ درجه تخصص و فوق تخصص در سازندگی افغانستان نقش موثری داشتند. و در حال حاضر هم به 12هزار دانشجو خدمات آموزشی ارائه می کند.
سازمان فنی حرفه ای که خدمات قابل توجهی در حرفه آموزی به اتباعی که قصد بازگشت به افغانستان دارند ارائه کرده است.
سازمان بهزیستی و تعدادی از سازمان های مردم نهاد که آموزش هایی در زمینه مهارت های زندگی به اتباع افغان داده اند.
وزارت بهداشت که علاوه بر خدمات عمومی در اردوگاهها و مهمان شهرها آموزش های خوبی برای ارتقای سلامتی و بهداشت پناهندگان ارائه داده اند.
و در نهایت آموزش و پرورش که بالاترین خدمت را در این زمینه انجام داده است.
از سال 80 تا امروز 2957682 نفر از اتباع در مدارس ایران مشغول به تحصیل بوده اند.( البته در این آمار دانش آموزانی که به پایه های بالاتر رفته اند مجددا محاسبه شده اند) حدود 360 هزار دانش آموزی که در حال حاضر مشغول به تحصیل اند با توجه به اینکه میانگین هزینه ای که برای هر دانش آموز از دبستان تا پایان دبیرستان در نظرگرفته شده یک میلیون و هشتصد هزار تومان می باشد، مبلغی بالغ بر 590میلیارد تومان هزینه شده است.
ایران با توجه به آمار دانش آموزان اتباع که در مدارس تحصیل می کنند اولین کشور دانش آموزی پناهندگان در دنیا خواهد بود. آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواند این مسئولیت را انجام دهد و تمام دستگاه های دولتی داخلی ، سازمان های بین المللی و سازمان های غیر دولتی باید در این زمینه مشارکت کنند چرا که برای ورود حدود 200 هزار دانش آموز جدید به مدارس نیازمند اقداماتی در زمینه بررسی وضعیت سلامت، تعیین سطح دروس و هویت شناسی و تجهیز مدارس و استخدام نیروهای بیشتر خواهد بود.
آقای صالحی راهکارهای خود را نیز برای اجرایی شدن طرح ارائه کرد:
1-سازمان های بین المللی و سازمان های غیر دولتی کمک های خود را به وزارت کشور ارائه دهند.
2-خود پناهجویان هم باید در این زمینه کمک کنندو بخشی از هزینه را به عهده بگیرند.
وی در خاتمه از طراحی سامانه ای خبر داد که دانش آموزان فاقد مدرک اقامتی را شناسایی و ثبت نام می کند. او خاطر نشان کرد برگه های حمایتی که در اختیار این افراد قرار می گیرد نه کارت شناسایی و نه برگه ی هویت است بلکه صرفا برای ارائه به مراکز آموزشی طراحی شده است.