دیمه ور، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ، در نشست ” هم اندیشی عدالت اجتماعی و آموزشی کودکان پناهنده در ایران” ، اعلام کرد در حال حاضر حدود 361 هزار دانش آموز افغان داریم که برای آموزش آنها 18هزار کلاس ومعلم و سه هزار مدرسه نیاز است . بنابر محاسبات ماهانه فقط حدود 27 میلیارد هزینه حقوق معلمانی که در آموزش و پرورش مشغول خدمت هستند می باشد در شرایطی که 99درصد اعتبارات آموزش و پرورش صرف حقوق پرسنل می شود مقدار ناچیزی که باقی می ماند برای اجرای چنین طرح هایی کافی نیست.
وی افزود : ما در ایران 75 مدرسه 1نفره ، 13113 مدرسه زیر پانزده نفر داریم که اکثرا در مناطق دور افتاده هستند و دانش آموزان اتباع هم اکثرا در همین مناطق زندگی میکنند که تامین هزینه در این مناطق برای ما مشکل است. در اجرای طرح مورد بحث به دلیل مسائل قانونی آموزش و پرورش محدود ومحصور قوانین بالادستی می باشد . چرا که مصوبه ای که قبلا برای اتباع تصویب شده با همه محدودیت هایش همچنان به قوت خود باقی است و محدودیت ایجاد می کند . اگر دولت مصوبه را اصلاح کند بسیاری از مشکلات حل می شود . آموزش و پرورش نمی تواند خارج از چارچوب مصوبه عمل کند به طور مثال ممنوعیت ثبت نام پیش دانشگاهی یا کارو دانش از مفاد همان مصوبه است که باید اصلاح شود.
وی در ادامه گفت: در زمینه دریافت هزینه از اتباع از آنجا که دانش آموزان ایرانی هم برای تحصیل هزینه می پردازند رایگان کردن تحصیل برای اتباع با واکنش هایی مواجه خواهد شد. کودکان ایرانی فاقد مدارک شناسایی هم برای تحصیل مشکل دارند و باید شناسایی و اوراق هویتی به آن ها داده شود این مشکل فقط مخصوص اتباع افغان نیست . همچنین در حال حاضر حدود 400 هزار کودک کار در تهران هستند که باید ساماندهی شوند و طرح هایی در این زمینه در دست انجام است.
در قسمت بعد پاسکال اولیویه از سازمان شورای پناهندگان نروژ با بیان اینکه سیاست دولت نروژ تمرکز بر بحث آموزش است حمایت خود را از این طرح اعلام و گفت در زمینه های مختلفی میتواند در این طرح مشارکت کند. از جمله اینکه با توجه به استقبال سازمان های غیر دولتی و حساسیت آنها در این موضوع همکاری با آنها در اولویت قرار خواهد گرفت . این سازمان با توجه به ظرفیتی که در تامین نیروهای متخصص در امر آموزش دارد می تواند در صورت اعلام نیاز ایران می تواند از آنها برای همکاری در ایران دعوت کند. همچنین از آنجا که این نهاد با کشورهای تامین اعتبار کننده اتحادیه اوپا در ارتباط است تلاش خود را برای جذب اعتبار های لازم در این زمینه انجام خواهند داد و تلاش میکند سهم بیشتری از اعتبارات دولت نروژ را به ایران وارد کند.
در پایان این نشست واعظ مهدوی پیشنهاداتی را برای هرچه سریعتر اجرا شدن این طرح عنوان کرد:
- اینکه دستور مقام معظم رهبری به صورت طرح در مجلس مطرح شود.
- یک هیأت پنج نفره متشکل از نمایندگان سازمان های دولتی و غیر دولتی اجرایی شدن طرح را پیگیری کنند.
- صندوقی ایجاد شود که اعتبارات و کمک های سازمان های دولتی غیر دولتی و بین المللی برای اجرای این طرح به آن منتقل شود و چگونگی استفاده از این اعتبارات توسط هیاتی متشکل از سازمان های مردم نهاد تحت نظارت قرار گیرد.
- سازمان های مردم نهادی که مستقیما با اتباع در ارتباطند وظیفه ی شناسایی افراد بی بضاعت و فاقد توان مالی و معرفی آنها به صندوق اعتبارات را به عهده بگیرند تا هزینه تحصیل آنها از محل این صندوق تامین شود.
پس از اتمام مراسم، شرکت کنندگان در نشست مهمان ضیافت افطار انجمن حامی بودند.